Spørg Eksperterne

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål. Du skal bare indsende spørgsmålet, til den ekspert du ønsker at spørge. Vi udvælger løbende spørgsmål der bliver udgivet her på siden. Er der ikke en ekspert i panelet lige nu du har et spørgsmål til, så husk at holde øje med siden. Vi indsætter løbende nye eksperter du kan spørge, samt læse andres spørgsmål og svar fra.
Stil spørgsmål

Du skal være oprettet som bruger og logget på for at stille et spørgsmål

Se svar i kategori VÆLG KATEGORI

Sofie Mouritsen har spurgt:

Kategori:Træner

hej Susan.

 

men hest jolly, er begyndt at tage hovedet ned og ryste det frem og tilbage når vi traver...

han gør det mindst 1 gang pr 20m volte, jeg ved ik hvad det kunne være vi rider i pad og uden bid.

har ingen ide.

håber du kan hjælpe.

kh Sofie og Jolly

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Hej Sofie.

Fordi jeg har mødt dig og Jolly ”live” vil jeg bruge mit svar til dig til at svare mere generelt.
Det viste sig nemlig at Sofies pony Jolly, havde nogle fysiske problemstillinger, som der nu arbejdes med. Og i takt med at Jollys krop har fået det bedre, er adfærden også begyndt at forsvinde.

Det er altid vigtigt at sikre sig om hesten har det fysisk godt, hvis den begynder at vise uhensigtsmæssig adfærd. Hesten er et flokdyr fra naturens side og den er afhængig af at flokken har et godt samarbejde og er venlige mod hinanden. Derfor er den født til at søge samarbejde og ikke ”spilde tid og kræfter” på aggression eller unyttig adfærd.

Det skal man altid huske i omgangen med og træningen af sin hest. Skrøner som at hesten tester rytterens lederskab, at hesten er fræk eller ”hoppet” er netop ikke andet end skrøner.
Når heste udviser frustration/aggressions adfærd, så er det deres måde at fortælle os, at noget i deres liv ikke er som det skal være.

Det kan være mange ting og nogle gange kan det være svært at finde årsagen, men man må blive ved med at lede. Det kan være, som i Jollys tilfælde at hesten har fysisk ubehag/smerte. Det kan også være at den er forvirret over signalerne i træningen, at den ikke kan udføre det træneren beder om, at den er utilpas fordi den får for lidt stråfoder, at den er frustreret fordi den ikke har nok social stimulans ( ikke nok foldvenner) eller at det udstyr den rides med ikke passer til den.. Og så selvfølgelig mange flere årsager endnu…


Jolly her blev redet uden  bid og i en lammepad og her er det vigtigt at huske, at alle typer udstyr, har hver deres fordele og ulemper. Nogle heste vil foretrække at ride uden bid, fordi de så undgår presset i deres mund, mens andre heste overhovedet ikke bryder sig om at have pres rundt om hovedet. Hvis hesten har det sådan, så er det ikke sikkert at den vil foretrække en bidløs trense fremfor et blødt bid med løs eller ingen næserem. Ligeledes med en ridepad, så kan det være en fordel hvis hesten f.eks har negative erfaringer med en dårligt tilpasset sadel, og det er en god måde at komme tæt til hesten på. Men udfordringen kan også være at rytteren ikke har samme mulighed for at komme op i letridning og let sæde i en god fremadgående bevægelse, som man kan i en sadel.

 

Derfor er det vigtigt at forsøge at finde lige præcis det udstyr som ens hest har mest gavn af og trives bedst med.

 

Det er dejligt at der nu er kommet en forbedring hos Jolly og jeg håber at andre kan bruge Sofies erfaring til at tænke efter en ekstra gang på alle områder,- og ikke kun i træningen-  hvis hesten udviser uønsket adfærd.

 

Bedste hilsner

 

Susan Kjærgård

Blueberryhill.dk

Mød Eksperterne

Dyrlægen

Kirsten Dau

Kirsten Dau er dyrlæge og kiropraktor og er ligeledes exam. dyreadfærdsterapeut. Kirsten driver til dagligt "Dyrlæge og Kiropraktik i Odder".

Træner

Susan Kjærgaard

Susan Kjærgaard ejer og manager af Blue Berry Hill. Kernefilosofien for Blue Berry Hill er, at uddanne ryttere og instruktører der gennem vidensbaseret hestetræning og de bedste elementer fra horsemanship, akademisk ridning, klassisk dressur og moderne konkurrenceridning, kan frembringe sunde, arbejdsvillige og velafbalancerede heste til respektfulde ryttere med passion, indføling og rideglæde.

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen

Mai Nicolaisen er hestetandplejer uddannet i år 2000 hos den Internationale Organisation for Hestetandpleje. Mai har bl.a. været i lære hos Richard O. Miller fra Californien, der anses for at være en af verdens bedste hestetandplejere.

 

 

Mental Coach

Sofie Cronegaard

Sofie Cronegaard er mental træner, coach og psykoterapeut hos mental-coach.dk. Hun arbejder specielt med fokus på ryttere og præstation – både i dagligdagen og til konkurrencer. Sofie er enormt inspirerende. Man kan slet ikke undgå at få lyst til at blive en bedre udgave af sig selv, når man er i selskab med hende og de øvelser hun ofte sætter dig til for, at få dig til at mærke hvordan teorien om sindet føles fysisk i din krop

Tak,
du er nu tilmeldt nyhedsbrevet