Spørg Eksperterne

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål. Du skal bare indsende spørgsmålet, til den ekspert du ønsker at spørge. Vi udvælger løbende spørgsmål der bliver udgivet her på siden. Er der ikke en ekspert i panelet lige nu du har et spørgsmål til, så husk at holde øje med siden. Vi indsætter løbende nye eksperter du kan spørge, samt læse andres spørgsmål og svar fra.
Stil spørgsmål

Du skal være oprettet som bruger og logget på for at stille et spørgsmål

Se svar i kategori VÆLG KATEGORI

Karina Jensen har spurgt:

Kategori:Træner

Hej Susan.

Hvad kan man gøre for træne en hest til at blive trafiksikker? & trailervant? :)

 

Min hest har meget svingende perioder hvor han nogle gange ikke er bange for biler & generelt ting med motor & andre gange er han ved at skide i tøjet over en bil på laaaaaaang afstand.. :)

 

Traileren har han haft en skidt oplevelse med da han første gang skulle køre i trailer/lastbil sprang over forbommen :-(

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Hej Karina.

 

Tusind tak for dit spørgsmål. Der er mange andre der har lige præcis de udfordringer du beskriver og jeg vil gerne give dig nogle løsningsmuligheder.

 

TRAFIKTRÆNING:
Lad os starte med trafiktræning. Det allervigtigste inden du går i gang, er at du har nogle gode velindlærte basissignaler, så du har både ”speeder”, ”bremser” og ”rat” på hesten. Hvis den har indlært ”at stå stille” på en god og tryg måde, vil det også være en stor fordel. Det er en god idé at starte fra jorden, så du lidt bedre kan hjælpe ham. Find et sted, hvor I kan betragte noget trafik der kører forbi på god lang afstand. Du kan lære ham, at hver gang der kommer en bil, så får han en godbid. På den måde vil han begynde at forbinde bilerne med guf og det vil hjælpe ham til at blive mere tryg. Hvis han har svært ved opgaven, kan det også være en íde at tage en anden rolig hest med, som han kan støtte sig lidt til. Når han begynder at virke tryg, kan du tage ham tættere på vejen. Husk at vælge et sted, hvor der er mulighed for at du kan trække ind på en mark/anden sti, hvis du kan mærke hans stressniveau begynder at stige.  

Stressniveauet er vigtigt at holde øje med, fordi det er sikkert det, der afgøre hvilke dage han godt kan håndtere biler og maskiner mens der andre dage kun skal meget lidt til før han reagerer.

 

Du kan forestille dig at hans stressniveau er som et slags alarmberedskab. Hvis alarmberedskabet i forvejen er højt, så reagerer man mere kraftigt på situationer end man gør når beredskabet er lavt.
Hvis der er en fugl der forskrækker mig på en varm sløv sommerdag, bliver jeg ikke nær så forskrækket, som hvis den samme fugl kommer flyvende en mørk, stormende vinteraften når jeg skal ud i stalden lige efter at have set en uhyggelig film.  

 

Heste har det på samme måde, så det er effektivt hvis vi øver os lidt mere i at tænke i den samlede pulje af stress. Så nogle gange kan der være andre ting, som har været med til at forhøje din hests stressniveau inden han ser en bil langt væk. Det kan være at det blæser, at han er blevet forladt, at træningen har været ekstra svær, at der har været uro på folden, at han er blevet forskrækket under opsadlingen, at han er øm/har ondt et sted og mange mange flere. Du kender din hest bedst, så du kan måske prøve at lægge mærke til om der er nogle bestemte ting, der øger din hests alarmberedskab og det så er de dage han også blier bang for bilerne.


TRAILERTRÆNING:

Det allervigtigste med trailertræningen, er ligesom med trafiktræning, at gå frem i små bidder, så hesten hele tiden kan føle sig tryg. Især fordi din hest har haft en dårlig oplevelse, er det vigtigt at dele opgaven ind i mikro dele. Og jeg vil gerne give dig en trin for trin plan du kan følge. Hvis du oplever det går galt på et trin, så gå 2 eller 3 trin tilbage og start der igen.

1)      Stå ved rampen og spise foder

2)      Sætte forben på rampen og spise foder

3)      Sætte både forben og bagebn på rampen og tage en godbid ( det er ikke så behageligt for hesten at stå med både forende og bagende på den skrå rampe, så derfor beder jeg dem som regel ikke om at stå stille der ret længe ad gangen)

4)      Stå med forben inde i traileren og spise foder

5)      Stå med både forben og bagben i traileren og spise foder

6)      Stå helt inde i traileren og spise foder

7)      Kunne stå roligt i trailerne mens du går lidt op og ned ad siden på den. Væn dig et til at strigle den i traileren.

8)      Stå roligt i traileren mens der skramles med bommen ( uden at lukke)

9)      Stå roligt i traileren og spise mens bommen lukkes og åbnes igen nogle gange

10)   Stå roligt og spise mens bommen er lukket i længere tid.

11)   Stå roligt mens klappen lukkes og åbnes igen som i pkt 9 med bommen.

12)   Gentag pkt 10 nu bare med klappen

13)   Stå roligt mens traileren bliver lukket og bilen starter

14)   Stå roligt mens traileren bliver lukket og bilen starter og kører ca. 5 m.

15)   Stå roligt mens traileren bliver lukket og bilen starter og kører måske 10 m. fremad

16)   Kør  forsigtig en kort tur på ca. 5 min

17)   Gentag pkt. 13 og læs hesten af

18)   Kør forsigtigt en tur på 10 min.

19)   Kør forsigtigt  en tur på 20 min.

20)   Kør en kort tur og læs hesten af et fremmed sted, hvor der er roligt og den evt kan komme til at stå og græsse. Læs den igen og kør hjem

21)   Gentag pkt. 18

22)   Gentag pkt. 20 så mange gange at hesten er helt tryg ved at læsse, komme et rart sted hen og blive læsset og kørt hjem igen.

Når du er nået hertil, kan du begynde at forvente at din hest er trailertryg og at du kan få en god tur hver gang. Hvis du oplever tilbageskridt, så gentag nogle af de foregående trin. Mange heste er svære at læsse fordi de er utrygge ved det der sker når køreturen slutter, fremmed sted, undervisning, stævne, høje krav osv, så derfor er det en rigtig god idé at lære hesten at den kommer hjem igen og det er det du skal bruge de mange ture, hvor du ikke læsser ham af, til.

 

God fornøjelse med træningen J

 

 

Mød Eksperterne

Dyrlægen

Kirsten Dau

Kirsten Dau er dyrlæge og kiropraktor og er ligeledes exam. dyreadfærdsterapeut. Kirsten driver til dagligt "Dyrlæge og Kiropraktik i Odder".

Træner

Susan Kjærgaard

Susan Kjærgaard ejer og manager af Blue Berry Hill. Kernefilosofien for Blue Berry Hill er, at uddanne ryttere og instruktører der gennem vidensbaseret hestetræning og de bedste elementer fra horsemanship, akademisk ridning, klassisk dressur og moderne konkurrenceridning, kan frembringe sunde, arbejdsvillige og velafbalancerede heste til respektfulde ryttere med passion, indføling og rideglæde.

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen

Mai Nicolaisen er hestetandplejer uddannet i år 2000 hos den Internationale Organisation for Hestetandpleje. Mai har bl.a. været i lære hos Richard O. Miller fra Californien, der anses for at være en af verdens bedste hestetandplejere.

 

 

Mental Coach

Sofie Cronegaard

Sofie Cronegaard er mental træner, coach og psykoterapeut hos mental-coach.dk. Hun arbejder specielt med fokus på ryttere og præstation – både i dagligdagen og til konkurrencer. Sofie er enormt inspirerende. Man kan slet ikke undgå at få lyst til at blive en bedre udgave af sig selv, når man er i selskab med hende og de øvelser hun ofte sætter dig til for, at få dig til at mærke hvordan teorien om sindet føles fysisk i din krop

Tak,
du er nu tilmeldt nyhedsbrevet