Spørg Eksperterne

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål. Du skal bare indsende spørgsmålet, til den ekspert du ønsker at spørge. Vi udvælger løbende spørgsmål der bliver udgivet her på siden. Er der ikke en ekspert i panelet lige nu du har et spørgsmål til, så husk at holde øje med siden. Vi indsætter løbende nye eksperter du kan spørge, samt læse andres spørgsmål og svar fra.
Stil spørgsmål

Du skal være oprettet som bruger og logget på for at stille et spørgsmål

Se svar i kategori VÆLG KATEGORI

Lisbeth Roos Funch har spurgt:

Kategori:Hestetandplejer

Jeg har købt mig en hest i maj og da jeg gerne vil have at den stortrives tænker jeg noget over hvornår den skal have ordnet tænder. Tidligere ejer har oplyst at det nok er tid til juni. Hvornår er det bedste tidspunkt på året ? Og hvilke tegn skal jeg være OBS på, vil gerne have det ordnet inden at det giver hende for mange gener. Hun har tidligere haft tendens til at gumle på biddet - den opgave er løst. Hun er lidt høj i forbrænding mht. fodder dvs. Hun taber sig hurtigt - kan det have noget med tænderne st gøre ? ( hvis hun ikke kan tygge det ordentligt ).

Læs svaret

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen svarer:

Hej Lisbeth.

Det er en god ide, når man får ny hest og ikke kender til hvem og hvornår den har haft tandpleje, at få det gjort hurtigst muligt. Normalt skal hestene ikke gå længere end 9 – 12 mdr., så hvis du har købt den i maj mdr. 2015 er det ved at være tid nu.

Der er mange ting der kan være årsag til at hesten har behov for tandpleje, men som hesteejer bør man kigge på kalenderen først og så holde sig til anbefalingen fra sin tandplejer. Selvfølgelig hvis hesten pludseligt får problemer med at æde hø/wrap eller lugter meget dårligt ud af munden, skal man altid kontakte en tandspecialist eller hestedyrlæge med det samme.

Det har tit noget med tandstillingen at gøre, hvis hesten har svært ved at tage på, men der kan også være mange andre årsager. Sørg for tandpleje og godt foder + grovfoder først, hvis det ikke hjælper bør man få sin dyrlæge til at give hesten et sundhedstjek (mavesår el. lign.).

Ved unge heste (op til 5 år), som skal trænes og rides, bør man normalt få tandpleje til dem hvert ½ år. Det er fordi der sker mange ændringer og hurtigt slid i den alder.

Mvh.

Mai Nicholaisen. www.hestetandpleje.dk

Hanne Nielsen har spurgt:

Kategori:Hestetandplejer

Jeg oplever tit når jeg rider at min hest slår lidt med hovedet, kan det skyldes dens tænder?

Læs svaret

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen svarer:

Når hesten slår med hovedet skyldes det som regel at den er generet. Hvad den er generet af er så nogle gange svært at vurdere, men hvis man sørger for at de grundlæggende ting i hestens pasning er på plads inden man gør en hel masse. Hovpleje, tandpleje, tilpasning af sadel og andet udstyr og en dygtig underviser, - og alle skal være uddannet i deres fag! Det største problem rundt omkring er at hesteejerne bruger og tager i mod råd fra mennesker som ikke er uddannede og ikke har den nødvendige viden. Jeg ser tit heste som har store, alvorlige tandproblemer, og hesteejeren har brugt mange penge og meget tid, hesten har haft det dårligt og fået for hård og forkert træning.... hvis nu bare de havde fået lavet tænderne korrekt fra starten af så havde de ikke gået så meget igennem.

Anna har spurgt:

Kategori:Hestetandplejer

Hvornår bør heste få tandlæge første gang?

Læs svaret

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen svarer:

Et spørgsmål jeg ofte bliver spurgt om.

Svaret er enkelt: Alle heste bør få tandpleje inden de får noget på hovedet og bliver trænet. Altså hovedtøj, træningsgrime, kapsun m.m.

Men så er der jo de berømte undtagelser: Har føllet eller plagen alvorlige fejl i tandstillingen, som overbid, underbid, skævheder eller store kroge, så skal det selvfølgelig ses på med det samme.

Sår fra bid, næsebånd og grimer.

Tandpleje inden tilridning er i mine øjne noget af det vigtigste. Ungheste har meget skarpe tandspidser, tandkapper som er løse eller sidder i klemme, fragmenter fra tandkapper, ulvetænder m.m. Der kommer mange nye tænder og der er tit ikke altid plads nok til dem i starten.

Når vi så samtidig lægger noget på hestens hoved, som presser kinden ind mod tænderne, så vil der altid opstå ømheder, smerte og sår. Det kan i mine øjne ikke lade sig gøre at starte en unghest op uden at den vil have ondt og få sår, hvis ikke den har haft tandpleje først. Problemet er jo bare at vi som ryttere/trænere ikke kan se ind i munden på hesten. Vi opdager ikke at hestene har sår.

Træning.

Hesten skal lære og have tillid til bid og træningsgrimer. Hvis det gør ondt, så tager det længere tid og tilliden er i nogle tilfælde meget svær at få.

Tilridningen bliver også meget mere sikker når hesten ikke har ondt i munden. Hvis hesten bliver bange for rytteren vil den springe frem. Når rytteren eller holderen tager fat i tøjlen og biddet bliver skubbet ind mod den skarpe tand, løse tandkappe eller ulvetand, vil det gøre ondt på hesten. Det gør jo ikke ligefrem hesten mere tillidsfuld og hurtigere ridbar. Desuden hører man om heste som er så bange at de vælter bagover eller kaster sig. Det vil de jo kun gøre hvis de har ondt og/eller er panikslagne.

Jeg har selv oplevet en tydelig forskel i min tilridning af de unge heste. Når tandplejen er lavet inden biddet kommer i munden og næsebåndet er spændt, så er hesten nemmere at dreje, stoppe og vil naturligt søge til biddet. Dvs. det også går hurtigere og nemmere at få hesten til at søge frem og ned.

Til de mennesker som ikke vil ofre penge på tandpleje eller ikke tror på en virkning: Brug i det mindste pengene den ene gang, så hesten får en god start. Du vil helt sikker kunne se forskel på den hest frem for dem som ikke har fået tandpleje inden tilridning.

 

 

  • 1

Mød Eksperterne

Dyrlægen

Kirsten Dau

Kirsten Dau er dyrlæge og kiropraktor og er ligeledes exam. dyreadfærdsterapeut. Kirsten driver til dagligt "Dyrlæge og Kiropraktik i Odder".

Træner

Susan Kjærgaard

Susan Kjærgaard ejer og manager af Blue Berry Hill. Kernefilosofien for Blue Berry Hill er, at uddanne ryttere og instruktører der gennem vidensbaseret hestetræning og de bedste elementer fra horsemanship, akademisk ridning, klassisk dressur og moderne konkurrenceridning, kan frembringe sunde, arbejdsvillige og velafbalancerede heste til respektfulde ryttere med passion, indføling og rideglæde.

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen

Mai Nicolaisen er hestetandplejer uddannet i år 2000 hos den Internationale Organisation for Hestetandpleje. Mai har bl.a. været i lære hos Richard O. Miller fra Californien, der anses for at være en af verdens bedste hestetandplejere.

 

 

Mental Coach

Sofie Cronegaard

Sofie Cronegaard er mental træner, coach og psykoterapeut hos mental-coach.dk. Hun arbejder specielt med fokus på ryttere og præstation – både i dagligdagen og til konkurrencer. Sofie er enormt inspirerende. Man kan slet ikke undgå at få lyst til at blive en bedre udgave af sig selv, når man er i selskab med hende og de øvelser hun ofte sætter dig til for, at få dig til at mærke hvordan teorien om sindet føles fysisk i din krop

Tak,
du er nu tilmeldt nyhedsbrevet