Spørg Eksperterne

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål. Du skal bare indsende spørgsmålet, til den ekspert du ønsker at spørge. Vi udvælger løbende spørgsmål der bliver udgivet her på siden. Er der ikke en ekspert i panelet lige nu du har et spørgsmål til, så husk at holde øje med siden. Vi indsætter løbende nye eksperter du kan spørge, samt læse andres spørgsmål og svar fra.
Stil spørgsmål

Du skal være oprettet som bruger og logget på for at stille et spørgsmål

Se svar i kategori VÆLG KATEGORI

Karina Jensen har spurgt:

Kategori:Træner

Hej Susan.

Hvad kan man gøre for træne en hest til at blive trafiksikker? & trailervant? :)

 

Min hest har meget svingende perioder hvor han nogle gange ikke er bange for biler & generelt ting med motor & andre gange er han ved at skide i tøjet over en bil på laaaaaaang afstand.. :)

 

Traileren har han haft en skidt oplevelse med da han første gang skulle køre i trailer/lastbil sprang over forbommen :-(

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Hej Karina.

 

Tusind tak for dit spørgsmål. Der er mange andre der har lige præcis de udfordringer du beskriver og jeg vil gerne give dig nogle løsningsmuligheder.

 

TRAFIKTRÆNING:
Lad os starte med trafiktræning. Det allervigtigste inden du går i gang, er at du har nogle gode velindlærte basissignaler, så du har både ”speeder”, ”bremser” og ”rat” på hesten. Hvis den har indlært ”at stå stille” på en god og tryg måde, vil det også være en stor fordel. Det er en god idé at starte fra jorden, så du lidt bedre kan hjælpe ham. Find et sted, hvor I kan betragte noget trafik der kører forbi på god lang afstand. Du kan lære ham, at hver gang der kommer en bil, så får han en godbid. På den måde vil han begynde at forbinde bilerne med guf og det vil hjælpe ham til at blive mere tryg. Hvis han har svært ved opgaven, kan det også være en íde at tage en anden rolig hest med, som han kan støtte sig lidt til. Når han begynder at virke tryg, kan du tage ham tættere på vejen. Husk at vælge et sted, hvor der er mulighed for at du kan trække ind på en mark/anden sti, hvis du kan mærke hans stressniveau begynder at stige.  

Stressniveauet er vigtigt at holde øje med, fordi det er sikkert det, der afgøre hvilke dage han godt kan håndtere biler og maskiner mens der andre dage kun skal meget lidt til før han reagerer.

 

Du kan forestille dig at hans stressniveau er som et slags alarmberedskab. Hvis alarmberedskabet i forvejen er højt, så reagerer man mere kraftigt på situationer end man gør når beredskabet er lavt.
Hvis der er en fugl der forskrækker mig på en varm sløv sommerdag, bliver jeg ikke nær så forskrækket, som hvis den samme fugl kommer flyvende en mørk, stormende vinteraften når jeg skal ud i stalden lige efter at have set en uhyggelig film.  

 

Heste har det på samme måde, så det er effektivt hvis vi øver os lidt mere i at tænke i den samlede pulje af stress. Så nogle gange kan der være andre ting, som har været med til at forhøje din hests stressniveau inden han ser en bil langt væk. Det kan være at det blæser, at han er blevet forladt, at træningen har været ekstra svær, at der har været uro på folden, at han er blevet forskrækket under opsadlingen, at han er øm/har ondt et sted og mange mange flere. Du kender din hest bedst, så du kan måske prøve at lægge mærke til om der er nogle bestemte ting, der øger din hests alarmberedskab og det så er de dage han også blier bang for bilerne.


TRAILERTRÆNING:

Det allervigtigste med trailertræningen, er ligesom med trafiktræning, at gå frem i små bidder, så hesten hele tiden kan føle sig tryg. Især fordi din hest har haft en dårlig oplevelse, er det vigtigt at dele opgaven ind i mikro dele. Og jeg vil gerne give dig en trin for trin plan du kan følge. Hvis du oplever det går galt på et trin, så gå 2 eller 3 trin tilbage og start der igen.

1)      Stå ved rampen og spise foder

2)      Sætte forben på rampen og spise foder

3)      Sætte både forben og bagebn på rampen og tage en godbid ( det er ikke så behageligt for hesten at stå med både forende og bagende på den skrå rampe, så derfor beder jeg dem som regel ikke om at stå stille der ret længe ad gangen)

4)      Stå med forben inde i traileren og spise foder

5)      Stå med både forben og bagben i traileren og spise foder

6)      Stå helt inde i traileren og spise foder

7)      Kunne stå roligt i trailerne mens du går lidt op og ned ad siden på den. Væn dig et til at strigle den i traileren.

8)      Stå roligt i traileren mens der skramles med bommen ( uden at lukke)

9)      Stå roligt i traileren og spise mens bommen lukkes og åbnes igen nogle gange

10)   Stå roligt og spise mens bommen er lukket i længere tid.

11)   Stå roligt mens klappen lukkes og åbnes igen som i pkt 9 med bommen.

12)   Gentag pkt 10 nu bare med klappen

13)   Stå roligt mens traileren bliver lukket og bilen starter

14)   Stå roligt mens traileren bliver lukket og bilen starter og kører ca. 5 m.

15)   Stå roligt mens traileren bliver lukket og bilen starter og kører måske 10 m. fremad

16)   Kør  forsigtig en kort tur på ca. 5 min

17)   Gentag pkt. 13 og læs hesten af

18)   Kør forsigtigt en tur på 10 min.

19)   Kør forsigtigt  en tur på 20 min.

20)   Kør en kort tur og læs hesten af et fremmed sted, hvor der er roligt og den evt kan komme til at stå og græsse. Læs den igen og kør hjem

21)   Gentag pkt. 18

22)   Gentag pkt. 20 så mange gange at hesten er helt tryg ved at læsse, komme et rart sted hen og blive læsset og kørt hjem igen.

Når du er nået hertil, kan du begynde at forvente at din hest er trailertryg og at du kan få en god tur hver gang. Hvis du oplever tilbageskridt, så gentag nogle af de foregående trin. Mange heste er svære at læsse fordi de er utrygge ved det der sker når køreturen slutter, fremmed sted, undervisning, stævne, høje krav osv, så derfor er det en rigtig god idé at lære hesten at den kommer hjem igen og det er det du skal bruge de mange ture, hvor du ikke læsser ham af, til.

 

God fornøjelse med træningen J

 

 

Sofie Mouritsen har spurgt:

Kategori:Træner

hej Susan.

 

men hest jolly, er begyndt at tage hovedet ned og ryste det frem og tilbage når vi traver...

han gør det mindst 1 gang pr 20m volte, jeg ved ik hvad det kunne være vi rider i pad og uden bid.

har ingen ide.

håber du kan hjælpe.

kh Sofie og Jolly

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Hej Sofie.

Fordi jeg har mødt dig og Jolly ”live” vil jeg bruge mit svar til dig til at svare mere generelt.
Det viste sig nemlig at Sofies pony Jolly, havde nogle fysiske problemstillinger, som der nu arbejdes med. Og i takt med at Jollys krop har fået det bedre, er adfærden også begyndt at forsvinde.

Det er altid vigtigt at sikre sig om hesten har det fysisk godt, hvis den begynder at vise uhensigtsmæssig adfærd. Hesten er et flokdyr fra naturens side og den er afhængig af at flokken har et godt samarbejde og er venlige mod hinanden. Derfor er den født til at søge samarbejde og ikke ”spilde tid og kræfter” på aggression eller unyttig adfærd.

Det skal man altid huske i omgangen med og træningen af sin hest. Skrøner som at hesten tester rytterens lederskab, at hesten er fræk eller ”hoppet” er netop ikke andet end skrøner.
Når heste udviser frustration/aggressions adfærd, så er det deres måde at fortælle os, at noget i deres liv ikke er som det skal være.

Det kan være mange ting og nogle gange kan det være svært at finde årsagen, men man må blive ved med at lede. Det kan være, som i Jollys tilfælde at hesten har fysisk ubehag/smerte. Det kan også være at den er forvirret over signalerne i træningen, at den ikke kan udføre det træneren beder om, at den er utilpas fordi den får for lidt stråfoder, at den er frustreret fordi den ikke har nok social stimulans ( ikke nok foldvenner) eller at det udstyr den rides med ikke passer til den.. Og så selvfølgelig mange flere årsager endnu…


Jolly her blev redet uden  bid og i en lammepad og her er det vigtigt at huske, at alle typer udstyr, har hver deres fordele og ulemper. Nogle heste vil foretrække at ride uden bid, fordi de så undgår presset i deres mund, mens andre heste overhovedet ikke bryder sig om at have pres rundt om hovedet. Hvis hesten har det sådan, så er det ikke sikkert at den vil foretrække en bidløs trense fremfor et blødt bid med løs eller ingen næserem. Ligeledes med en ridepad, så kan det være en fordel hvis hesten f.eks har negative erfaringer med en dårligt tilpasset sadel, og det er en god måde at komme tæt til hesten på. Men udfordringen kan også være at rytteren ikke har samme mulighed for at komme op i letridning og let sæde i en god fremadgående bevægelse, som man kan i en sadel.

 

Derfor er det vigtigt at forsøge at finde lige præcis det udstyr som ens hest har mest gavn af og trives bedst med.

 

Det er dejligt at der nu er kommet en forbedring hos Jolly og jeg håber at andre kan bruge Sofies erfaring til at tænke efter en ekstra gang på alle områder,- og ikke kun i træningen-  hvis hesten udviser uønsket adfærd.

 

Bedste hilsner

 

Susan Kjærgård

Blueberryhill.dk

Sarah Knudsen har spurgt:

Kategori:Dyrlægen

Min pony har fået en bule ved ganachen, den spiser som den plejer og er frisk og rask. Jeg læst meget om det på netten, men bliver forvirret over så mange svar. Der nogle der siger at det kan være hamster syge, spytkirtlerne der er hævet, eller allergi. Skal jeg få en dyrlæge til at kigge på det eller hvad synes du?

Læs svaret

Dyrlægen

Kirsten Dau svarer:

Hej Sarah

Tak for dit spørgsmål.

Der kan være flere årsager til at din pony er hævet i ganascherne. Men den hyppigste årsag til hævede ganascher er en hævelse af spytkirtlerne der ligger lige dér (der ligger nogen dybt, og nogen i overfladen). Der kan være en ophobning af spyt, som ikke er blevet transporteret videre ned i mundhulen, enten pga. snævre udførselsgange eller pga. spytkirtelsten i udførselsgangen, der således er blokeret for spytafsondringen. Ofte skyldes den akutte ophobning at årets tidlige græs er rig på stimulerende smagsstoffer, og dette kan stimulere spytproduktionen i en sådan grad, at udførselsgangen ikke kan nå at afsondre spyttet.

Differentialdiagnostisk kan der være tale om et udefrakommende traume eller spytkirtelinfektion. Men er din pony ellers upåvirket, uden feber, ikke varm og ikke øm ved ganascherne, og med normal ædelyst, er der formentlig tale om spytophobning. Her vil det ofte hjælpe at give ponyen noget surt i munden, for eksempel en appelsen eller noget citronsaft. Spyt er basisk og vil produceres for at neutralisere den syrlige citronsaft. Derved presses der på det ophobede spyt, som så nemmere udskilles, og hævelsen vil falde. Hvis ikke hævelsen falder, skal du kontakte din dyrlæge.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Kirsten Dau Nielsen

IVCA cert. Vet. Kiropraktik

Exam. Dyreadfærdsbehandler

 

 

ATh Andersen har spurgt:

Kategori:Træner

Hej

Når jeg vil lægge sadel på min hest, vægre han sig. Lægger jeg bare gjorden, gibber det i ham. Han kan ikke lide det. Han er heller ikke meget for at få bid på. Jeg har prøvet med et par sadler. Men ingen forskel. Kan det være at det simpelthen bare er sadlen, der ikke passer, eller kan det være fordi jeg ikke er behagelig nok som rytter? Eller skal vi over i den mere alvorlige kategori med fysiske problemer hos hesten?

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Kære A.H
Tusind tak for dit spørgsmål til brevkasse.
Jeg synes det er rigtig godt, at du tager din hests adfærd alvorligt og spørger om hjælp til at ændre på jeres situation.

Når en hest reagerer negativt på at få udstyr på, kan der, som du selv nævner, være flere årsager til det. Det kan være selve udstyret, som ikke passer eller det kan være at hesten har fysiske problemer, der giver smerter. Der kan være mange årsager, som vi ikke lige kan se med det blotte øje. Mange heste har mavesår og det er min erfaring, at disse heste også udviser udpræget negativ adfærd i forhold til gjorden. Det kan også være, at hesten har andre fysiske smerter, som fx ondt i ryggen eller problemer med tænderne, der kan give store smerter fra munden og ud til hele kroppen.

Heste har altid en årsag til deres adfærd, så derfor vil jeg helt klart anbefale dig at starte med at få en dygtig hestedyrlæge til at komme og se på hesten, for at udelukke fysiske smerter i dens krop, tjekke dens tænder osv.  Herefter skal du sikre dig, at sadel og ikke mindst biddet passer til hestens krop og mund. 

Hvis hestens krop og udstyret er helt i orden, kan hestens adfærd også skyldes, at den forbinder ridningen med noget negativt, hvilket ikke er ensbetydende med, at du er en dårlig rytter.

For at gøre træningen til en god oplevelse, ville jeg tænke på at skabe nogle rare rammer for dig og hesten, hvor I har en afvekslende træning med skovture, banetræning, longering og hvad I ellers godt kan lide at lave sammen. Det er vigtigt, at du er opmærksom på din opstilling så du sidder lige på hesten og midt over dens tyngdepunkt. På den måde bliver det lettere for hesten at finde sin balance i ridningen. Giv også gerne ekstra opmærksomhed til dine hjælpere, tøjle og schenkel, hvor du søger for at give så få beskeder som muligt og adskiller tøjlen og schenklen, således at hånden er stille når du bruger schenklen og omvendt. På den måde bliver det let for hesten at navigere i dine signaler og du kan ride med meget lette hjælpere.

Du virker til at bekymre dig om din hest og når du får tjekket hestens fysik og justeret træningen til hestens motivation, er jeg sikker på, at dig og din hest nok skal finde rideglæden igen. 

Lisbeth Roos Funch har spurgt:

Kategori:Hestetandplejer

Jeg har købt mig en hest i maj og da jeg gerne vil have at den stortrives tænker jeg noget over hvornår den skal have ordnet tænder. Tidligere ejer har oplyst at det nok er tid til juni. Hvornår er det bedste tidspunkt på året ? Og hvilke tegn skal jeg være OBS på, vil gerne have det ordnet inden at det giver hende for mange gener. Hun har tidligere haft tendens til at gumle på biddet - den opgave er løst. Hun er lidt høj i forbrænding mht. fodder dvs. Hun taber sig hurtigt - kan det have noget med tænderne st gøre ? ( hvis hun ikke kan tygge det ordentligt ).

Læs svaret

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen svarer:

Hej Lisbeth.

Det er en god ide, når man får ny hest og ikke kender til hvem og hvornår den har haft tandpleje, at få det gjort hurtigst muligt. Normalt skal hestene ikke gå længere end 9 – 12 mdr., så hvis du har købt den i maj mdr. 2015 er det ved at være tid nu.

Der er mange ting der kan være årsag til at hesten har behov for tandpleje, men som hesteejer bør man kigge på kalenderen først og så holde sig til anbefalingen fra sin tandplejer. Selvfølgelig hvis hesten pludseligt får problemer med at æde hø/wrap eller lugter meget dårligt ud af munden, skal man altid kontakte en tandspecialist eller hestedyrlæge med det samme.

Det har tit noget med tandstillingen at gøre, hvis hesten har svært ved at tage på, men der kan også være mange andre årsager. Sørg for tandpleje og godt foder + grovfoder først, hvis det ikke hjælper bør man få sin dyrlæge til at give hesten et sundhedstjek (mavesår el. lign.).

Ved unge heste (op til 5 år), som skal trænes og rides, bør man normalt få tandpleje til dem hvert ½ år. Det er fordi der sker mange ændringer og hurtigt slid i den alder.

Mvh.

Mai Nicholaisen. www.hestetandpleje.dk

Maja Refsgaard har spurgt:

Kategori:Træner

Hej Susan :D

Jeg har lige fået part i en 9 årig vallak og planen var at jeg kun skulle ride tur med ham. Men jeg er ikke blevet informeret om at han slet ikke kan sit grund dressur, ikke er blevet redet i 2-3 år og at han slet ikke kan trafikken. Men jeg har en masse veninder som jeg gerne vil ride tur med. Og han er meget mere tryg når der er andre heste med ham om han kender dem eller ej. Også hvis jeg rider på ridebane og der står heste på marken er han mere rolig.

Men jeg så ville jeg spørge om hvordan han kunne blive mere tryg ved trafikken og om jeg skulle vente med at ride tur indtil han kunne hans grund dressur? For jeg er ved at være træt af at jeg ikke kan ride ture :/

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Hej Maja.

Tusind tak for dit spørgsmål til brevkassen. Jeg kan godt forstå du gerne vil ud og ride nogle dejlige ture med den nye hest og jeg synes du har et perfekt udgangspunkt når dine veninder gerne vil ride på tur med dig.

Langt de fleste heste har det ligesom den vallak du har fået part på, at de er mere trygge når der er andre heste. Det er fordi heste fra naturens hånd er flokdyr, så det er meget vigtigt for deres overlevelse at være sammen med andre heste. Derfor er der mange heste der bliver utrygge når de skal være alene, indtil de er trænet til at kunne det.  

Derfor synes jeg, at du skal bruge den gode mulighed for at ride nogle ture sammen med dine veninder, hvor han kan være tryg og du og han kan få nogle gode dejlige oplevelser sammen. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at du også får trænet lidt grunddressur på banen, så han lærer at forstå dine signaler.
For at kunne ride ham i skoven, er det ikke så vigtigt om han kan gå i holdning/ til biddet, men det er meget vigtigt at han har god forståelse for det jeg kalder basissignalerne. Det vil i princippet sige, at han skal have ”speeder, bremser og rat” så du kan styre tempo og retning på lette signaler fra tøjlen og schenklerne.

Du kan træne ham på banen, så han lærer at standse/bremse når du anholder i begge tøjler, går fremad når du trykker med schenklerne og drejer når du anholder i den ene tøjle i den retning du gerne vil dreje.  Det er en god idé hvis du træner når der er andre heste på banen, fordi han lærer bedst når han er tryg.

Du kan starte med at træne ham i skridt (som også er en god idé når han ikke har været redet længe) hvor du laver mange parader og sving, så du får trænet alle basissignalerne. Når du vil lave en parade, anholder du i begge tøjler indtil han standser og så giver du tydeligt efter på tøjlen. Det er dit pres med tøjlen, eller schenklerne, der fortæller ham hvad opgaven går ud på og det er når du giver efter igen, at han ved hvad det rigtige svar var. Heste prøver altid at svare rigtigt, så når du er præcis med at holde anhodlningen/presset indtil han svarer rigtigt og tydelig med at fjerne presset igen når han svarer rigtigt, lærer han hurtigt hvad dine hjælpere betyder.

Når du vil dreje, er det en rigtig god idé her i starten at før den indvendige hånd til den side du gerne vil dreje, mens du anholder. Forestil dig at du nærmest ”åbner døren” til den side hvor du vil invitere ham hen.  Dine schenkler skal bare være neutrale når du drejer. De hører til fremaddriften (”speederen”) og skal bare være stille mens du drejer, så de ikke forstyrrer ham. I det hele taget gælder det om at give så få beskeder/signaler som muligt, så han let kan forstå hvad de hver især betyder. Når han kan stoppe fint, gå frem i skridt og dreje fint i skridt, er du klar til at prøve det hele i trav på samme måde.

Jeg anbefaler at vente med galoppen på banen til I er kommet i god form og har fået godt styr på det hele i skridt og trav. Hvis han er god til bare at følges med de andre i skoven, kan du lade ham galoppere en rolig og stabil galop sammen med de andre når det går ligeud på stien.

Når han har nogle gode basissignaler, så du ved du kan styre ham, er det tid til at træne de andre ting, du gerne vil kunne med ham. Hvis du gerne vil træne ham til at blive tryg ved bilerne, er det en god idé at have en rolig hest med. Så kan du skridte ham hen i nærheden af vejen og lade ham stå der og kigge på trafikken i god afstand. Du kan også lære ham, at hver gang der kommer en bil, så får han en godbid. På den måde vil han begynde at forbinde bilerne med guf og det vil hjælpe ham til at blive mere tryg. Du kan tage ham gradvist tættere og tættere på vejen, det vigtigste er at han lærer det i små bidder, så han ikke bliver overvældet.

Når han skal lære at gå alene i skoven gælder det også om at tage det i små bidder. Du kan f.eks ride et lille stykke væk fra stalden, give ham en godbid og så ride hjem igen. Det kan f.eks være når du skridter varm eller af en dag hvor du skal træne på banen. Du kan også have en rideveninde, der rider lidt i forvejen, gerne rundt om et hjørne, så din hest ikke ved at der er selskab. Når han så rider ud og kommer rundt om hjørnet og opdager at der var selskab, vil han være mere motiveret for at ride alene af sted næste gang.

Du har været rigtig god til at aflæse at læse ham og med denne fremgangsmåde, kan du hele tiden hjælpe ham til, at få gode oplevelser med det han, lige nu, synes er svært og så vil I få nogle dejlige ridture her henover sommeren :-)

 

Du kan læse mere om basissignaler på min hjemmeside her

http://www.blueberryhill.dk/index.php/artik/115-kend-dine-signaler

 Og en af mine instruktører har også skrevet et fint indlæg her:

https://www.facebook.com/SarahGerdingHestetraeningDerGiverMening/posts/1100229743330003:0?hc_location=ufi

Signe Klyver Ponsaing har spurgt:

Kategori:Træner

Hej!

 

Når jeg rider søger min pony meget mod udgangen og slår fra når vi rider der ned? Også selvom porten er lukket... Er det bare fordi at hun gerne vil ud eller er nysgerrig? Og er der noget jeg kan gøre? Når jeg laver en parade drejer hun bare rundt og går ned til udgangen ( For meste når jeg laver parader er det fordi jeg skal af eller på med enten tøj eller tæppe, hvilket godt kan give lidt af en udfordring, hvis der er tæpper eller tøj udover det hele )

Læs svaret

Træner

Susan Kjærgaard svarer:

Hej Signe.

Tusind tak for dit spørgsmål til brevkassen. Jeg synes du har gjort dig nogle gode tanker om hvad årsagen kan være. Det er et problem som mange ryttere oplever og det kan heldigvis trænes væk J

Der kan være forskellige årsager til at din pony gerne vil ned til udgangen. Der er mange heste der ikke bryder sig om at være alene, fordi de fra naturens hånd er flokdyr. Derfor skal vi nogle gange bruge lidt tid på at lære dem, at det godt kan føles rart for dem at være alene. Hvis du oplever at, det er svært for din pony at være alene i hallen, kan du træne hende ved at trække hende over i hallen og fodre hende i en spand, mens hun er alene. I starten skal du stå tæt ved porten og når hun bliver bedre og bedre kan du komme længere og længere væk. Så begynder hun at forbinde det at være alene i hallen med noget rart.

Derudover skal du igang med selve træningen til at stå stille, så hun bliver god til at stå i længere og længere tid ad gangen. Når du træner er der en vigtig regel at huske. Hver gang du lægger et pres på hende, enten med tøjlen, schenklerne eller evt en pisk, så er det et signal til hende, med en besked om hvad du gerne vil have at hun skal gøre. Når hun så gør det rigtige, giver du efter/fjerner presset igen og det fortæller hende, at hun svarede rigtigt og så vil hun svare det samme næste gang du giver hende et signal.

Det er også en rigtig god idé hvis du starter med at træne hende i den nemmeste ende af ridehallen og så venter med at træne stop i den svære enden, indtil hun er blevet bedre til at svare rigtigt.
Du træner hende til at kunne stå stille ved at starte med at træne hende til at stoppe for tøjlen. Skridt med en helt stille hånd og ganske let kontakt på tøjlen. Brems så med en anholdning i begge tøjler og når hun standser giver du tydeligt efter med det samme. Så kan det godt være hun går fremad igen med det samme, men det skal du bare ignorere og skridte et lille stykke, inden du gentager stoppet igen. Hun skal blive god til at standse, for at du kan bruge stop-signalet til at lære hende at stå stille. Så i starten kan du tænke på det, som at hendes belønning for at standse, er at hun får lov til at gå frem igen. Så bliver hun god til at standse og når hun er god til det og stopper på en let anholdning, er du klar til at lære hende at hun skal blive stående lidt længere tid ad gangen.

Så stopper du hende, og lige når du har givet efter og hun går fremad, standser du hende igen, giver efter og standser hende igen med det samme. Det er vigtigt, at du stadig husker at give efter, (selvom du kan mærke hun vil gå igen), fordi det fortæller hende at hun svarede rigtigt ved at standse. Når du så har stoppet hende nogle gange, vil hun begynde at stå stille et lille øjeblik. Når det sker, skynder du dig at rose hende og beder hende så skridte fremad igen. Kun stå stille ganske få sekunder i starten og du skal hele tiden tænke over hvad HUN får ud af at give dig det rigtige svar.

Det er vigtigt, at du sørger for at hun holder sin retning når du standser hende, så hun ikke øver sig i at dreje rundt. Derfor kan det være en rigtig god strategi at træne stoppene på langsiderne, hvor det er nemt at holde retningen.

På denne måde kan hun lære at stå stille i længere og længere tid ad gangen.
Noget der kan få træningen til at gå endnu hurtigere, er hvis du også bruger nogle godbidder. Når hun begynder at kunne stå stille bare et par sekunder, kan du læne dig frem og give hende en lille godbid inden du rider fremad. Det vil for det første motivere hende til at standse endnu bedre (fordi hun gerne vil have godbidden) og det får hende samtidigt til at stå stille i længere tid, fordi hun står og venter på at du får fundet godbidden frem ;-) I starten er det en god idé at have den i hånden inden du bremser, så hun ikke når at gå fremad inden hun får den og år hun så har forstået pointen, kan du vente længere og længere tid før hun får den.

Du skal være meget opmærksom på dine hjælpere, når du skal træne hende til at stoppe. Derfor skal du måske tænke lidt kreativt i forhold til at få dækner og tøjet af i en periode. Hun skal kunne stå stille i en almindelig parade med let/løs tøjle før du kan begynde at træne hende til at stå stille mens du ordner dækner osv. . Derfor vil jeg anbefale dig, at du, her i starten, enten får en til at hjælpe dig med at få dækken af, tager det af mens du skridter, eller stiger af når du skal ordne noget. På den måde kan du undgå at hun øver sig i det forkerte og du træner målrettet på det du gerne vil have hun skal kunne.

Når du skal til at træne hende til også at stå stille mens du tager tøj/dækken af, så laver du en parade, ordner en lille smule af dæknet, giver hende en godbid for at stå og så skridter du lige en runde. Så stopper du igen og får dæknet lidt mere af, roser (måske giver en godbid igen) og skridter en runde mere inden du stopper og ordner det sidste. På den måde kan hun lære at stå tålmodigt og vente indtil du er helt færdig, men hun skal lige løse opgaven i små bidder først.

Hver gang vores hest udfører en opgave, øver den sig i at blive bedre til netop denne opgave og jeg er sikker på, at når du sætter en målrettet træning i gang og du hele tiden er opmærksom på dine signal og eftergift, så vil du hurtigt få lært hende, hvordan du ønsker hun skal løse opgaven.

Rigtig god fornøjelse med træningen :-)

Du kan læse mere om basis signaler på min hjemmeside her

http://www.blueberryhill.dk/index.php/artik/115-kend-dine-signaler

 Og en af mine instruktører har også skrevet et fint indlæg her:

https://www.facebook.com/SarahGerdingHestetraeningDerGiverMening/posts/1100229743330003:0?hc_location=ufi

Jytte Berg har spurgt:

Kategori:Dyrlægen

Vi har lige fået et føl, og vi vil beholde til vores datter når hun bliver ældre. Men vi er meget forvirrede omkring hvad vi skal være obs på? Skal den ligesom børn tjekkes af dyrlægen løbene eller hvad gør vi?

Læs svaret

Dyrlægen

Kirsten Dau svarer:

Tillykke med Jeres føl. Jeres føl skal have et lovpligtigt hestepas og vaccineres årligt, ligesom voksne heste. Alle føl skal have udstedt pas inden de er 6 mdr. eller inden udgangen af fødselsåret, alt efter hvilken dato, der er senest. Dertil skal i sørge for, at det har mulighed for at udvikle sig normalt både fysisk og mentalt, dvs. det skal have egnet foder og mulighed for at bevæge sig, så det udvikler en sund og stærk krop, og det skal lære at blive håndteret uden at blive stresset. Hvis I er meget i tvivl, synes jeg I skal få en snak med en hestetræner herom.
 

Mød Eksperterne

Dyrlægen

Kirsten Dau

Kirsten Dau er dyrlæge og kiropraktor og er ligeledes exam. dyreadfærdsterapeut. Kirsten driver til dagligt "Dyrlæge og Kiropraktik i Odder".

Træner

Susan Kjærgaard

Susan Kjærgaard ejer og manager af Blue Berry Hill. Kernefilosofien for Blue Berry Hill er, at uddanne ryttere og instruktører der gennem vidensbaseret hestetræning og de bedste elementer fra horsemanship, akademisk ridning, klassisk dressur og moderne konkurrenceridning, kan frembringe sunde, arbejdsvillige og velafbalancerede heste til respektfulde ryttere med passion, indføling og rideglæde.

Hestetandplejer

Mai Nicholaisen

Mai Nicolaisen er hestetandplejer uddannet i år 2000 hos den Internationale Organisation for Hestetandpleje. Mai har bl.a. været i lære hos Richard O. Miller fra Californien, der anses for at være en af verdens bedste hestetandplejere.

 

 

Mental Coach

Sofie Cronegaard

Sofie Cronegaard er mental træner, coach og psykoterapeut hos mental-coach.dk. Hun arbejder specielt med fokus på ryttere og præstation – både i dagligdagen og til konkurrencer. Sofie er enormt inspirerende. Man kan slet ikke undgå at få lyst til at blive en bedre udgave af sig selv, når man er i selskab med hende og de øvelser hun ofte sætter dig til for, at få dig til at mærke hvordan teorien om sindet føles fysisk i din krop

Tak,
du er nu tilmeldt nyhedsbrevet